Wat jij kan

"Ik ben Lieve, al meer dan 20 jaar actief als vrijwilliger bij de Gezinsbond. Een goede 20 jaar geleden sprak de toenmalige secretaris me aan. “Daar heb ik echt geen tijd voor”, dacht ik eerst. Ik had toen jonge kinderen in huis. Maar na wat aandringen ging ik toch naar de vergadering, gewoon om eens te luisteren… En zo ging de bal aan het rollen. 

Intussen ben ik coördinator van de kinderoppasdienst en voorzitster van onze afdeling. We hebben een heel toffe groep vrijwilligers, die vrienden zijn geworden en waar ieders kwaliteiten aan bod kunnen komen! We dragen sámen onze werking. Onze activiteiten vragen energie van ons, dat is zeker waar. Maar je krijgt er zoveel dankbaarheid en vriendschap voor terug.

Ik ben intussen ook de fiere grootouder van vier kleinkinderen. Eentje van drie jaar in België, voor hem ben ik Baba. Maar ik ben ook de Granny van drie kleinkinderen in Londen. De oudste werd vier in september, de jongste werd zopas één jaar. "

Ik dacht altijd "Die zijn aan het stoefen!"

"Toen ik vroeger vriendinnen hoorde praten over hun kleinkinderen, dacht ik vaak: "Die zijn aan het stoefen". Maar grootouder zijn, dat is echt genieten! We maken er bewust tijd voor vrij. Af en toe gaan we een weekendje naar Londen, om wat bij te springen en de jonge ouders wat te ontlasten. In september ga ik met pensioen. Ik vermoed dat de weekendjes Londen dan wat langer zullen duren. Daar kijk ik al naar uit. De kleinzoon in België komt hier ook vaak en graag over de vloer. Ik geniet meer van mijn kleinzoon dan ik vroeger van mijn eigen kinderen kon genieten.

Ik herken dat vaak als ik als coördinator van de kinderoppasdienst een nieuw gezin bezoek. Jonge gezinnen hebben heel wat op hun bord. Ze zijn vaak zo druk bezig dat genieten er niet altijd inzit. Ik ben blij dat ik als grootouder een tweede kans krijgt.

Als de leeftijd het toelaat zie ik graag mijn kleinkinderen op onze activiteiten. Met Pasen organiseren we een zoekspel voor gezinnen met paaseieren als beloning. Het sluit af met een internationaal buffet, klaargemaakt door inwoners van verschillende origine. Dit lokt jaarlijks heel wat volk! Vorige paasmaandag kwamen de kids uit Londen op bezoek om mee te spelen. En toen in december de Sint op bezoek was in Zwijnaarde, ging ik eventjes mee het podium op, om te genieten van de indrukken die de Sint naliet bij mijn kleinzoon. Dat was super!

Vrijwilliger zijn zorgt dat ik mij een meerwaarde voel. Daarom doe ik het nog steeds zo graag. Ik heb contact met veel jonge gezinnen en ik doe mijn best te luisteren naar wat ze nodig hebben. Ik kan hier in Zwijnaarde niet rondfietsen of ik zie mensen zwaaien… en meestal leerde ik hen via de Gezinsbond kennen.

En zo blijven we bezig. Als de kleinkinderen over een tijdje vijf jaar worden, kunnen ze mee gaan kijken naar onze jaarlijkse voorstelling van het poppentheater. Ik kijk er al naar uit om samen naar Pierke te kunnen roepen."

Zwijnaarde

Oeps! Er klopt iets niet. Kijk na of je alles correct hebt ingevuld en verzend opnieuw.

Uw vraag werd niet verstuurd vanwege een technisch probleempje. Probeer over enkele ogenblikken opnieuw.

Wat fijn dat je interesse toont om vrijwilliger te worden!

We bewaren je gegevens en mogelijk wordt je later gecontacteerd of je in jouw lokale afdeling aan de slag wil met jouw talent. Wil je je echter al definitief inschrijven als vrijwilliger? Dat kan op www.gezinsbond.be/vrijwilliger