Wat jij kan

Het begon met simpele nieuwsgierigheid. “Ik wilde zien hoe het eraan toeging op een tweedehandsbeurs, dus ik schreef me in als deelnemer. Vanaf de tweede beurs ben ik zelf gaan helpen.” Nu, ruim tien jaar later, neemt Kim een grotere rol op zich in de coördinatie.

De beurs in Kessel-Lo is een kapstokverkoop. Alles is per maat en soort georganiseerd. “Zo vinden onze kopers makkelijk waar ze naar op zoek zijn”, legt Kim uit. “Ons assortiment is uitgebreid, van kleding tot speelgoed, boeken en knutselmateriaal. Grotere artikelen verkopen we niet meer, die kopen mensen eerder online.” Er is plaats voor zo’n 40-50 verkopers, elk met 24 artikelen op hun lijst. “Dat betekent dat we veel spullen moeten sorteren”, lacht Kim. “Maar gelukkig hebben we veel vrijwilligers die ons helpen.” De beurs trekt een paar honderd kopers per editie.

Vrijwilligers die een handje komen toesteken, worden beloond. Ze krijgen korting op verkooplijsten en mogen deelnemen aan de voorverkoop. “Iedereen doet waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast voor zijn”, legt Kim uit. “We moedigen vrijwilligers aan om mee te denken en hun inbreng te leveren, ook nieuwe mensen. We werken met een Google Drive-document waarop mensen kunnen aangeven wanneer ze kunnen helpen en welke taken ze willen uitvoeren. We hebben ook een Excel-document met een overzicht van de locaties waar we flyers kunnen verdelen. Handig om op terug te vallen, maar we blijven wel op zoek naar een betere oplossing. Dat flyeren is nodig, maar zeer tijdsintensief.”

De regio Leuven zet ook hard in op samenwerking tussen afdelingen. Er is een regionale, gezamenlijke affiche met alle beurzen in de regio. “Die samenwerking is echt een meerwaarde”, benadrukt Kim. “Elke afdeling organiseert zijn eigen beurzen in de eigen deelgemeente, maar door promotioneel krachten te bundelen bereiken we meer. Eén affiche vergroot in één klap de zichtbaarheid van alle beurzen”. Twee keer per jaar is er ook een grote, gezamenlijke beurs in Hal 5. “Die grote beurzen zijn tafelverkopen: een voor kinderspulletjes in mei en eentje voor volwassenenkleding in het najaar. De laatste beurs voor volwassenen kende echt een grote opkomst.”

DSC 1474

Oeps! Er klopt iets niet. Kijk na of je alles correct hebt ingevuld en verzend opnieuw.

Uw vraag werd niet verstuurd vanwege een technisch probleempje. Probeer over enkele ogenblikken opnieuw.

Wat fijn dat je interesse toont om vrijwilliger te worden!

We bewaren je gegevens en mogelijk wordt je later gecontacteerd of je in jouw lokale afdeling aan de slag wil met jouw talent. Wil je je echter al definitief inschrijven als vrijwilliger? Dat kan op www.gezinsbond.be/vrijwilliger