Wat jij kan

“In 2007 vroeg Gwenny Blondé of ik eens naar een vergadering wou komen. Zo ben ik erin gerold. De secretaris werd op dat moment ziek. Ik ben met hem gaan samenzitten en hij heeft mij alles uitgelegd. Zo kon ik overnemen wanneer dat nodig was. Toen deden de secretaris en de voorzitter nog veel met z’n tweeën, enkele andere vrijwilligers hielpen wel als dat nodig was. Sindsdien zijn we gegroeid als ploeg. Samenwerken is voor ons heel belangrijk, open communicatie ook.”

“Het eerste dat ik overnam was ons blaadje, PrikBond. Het was een verslag van de activiteiten, dat werd afgedrukt en aan de leden bezorgd. Ik heb daar iets nieuws van gemaakt, met de focus op de kalender en de aankomende activiteiten. Leden vinden er ook alle praktische informatie. Daarbovenop stak ik alles in een nieuw jasje qua vormgeving. We kregen heel wat positieve reacties!”

Communicatie met de leden is voor mij heel belangrijk. “Twee keer per jaar bussen we PrikBond. Daarnaast bussen we ook flyers als we een extra activiteit hebben of een activiteit in de verf willen zetten. Af en toe doen we ook een mailing naar onze leden. Online gebruiken we vooral onze afdelingswebsite, al is Facebook ook een belangrijk kanaal in onze afdeling. Niet alleen om activiteiten in de kijker te zetten, maar ook om te communiceren over kwetsbare gezinnen en om materiaaloproepen te doen.”

“We hebben getwijfeld of we PrikBond nog zouden laten drukken. Maar de combinatie van print en online is heel belangrijk. Mensen gebruiken ons blad echt om te plannen. Met een fysiek boekje wordt het beter bijgehouden.”

“Kwetsbare groepen zijn moeilijk te bereiken, we werken daarvoor samen met het OCMW. Ik krijg bericht wanneer een gezin in moeilijkheden materiële zaken nodig heeft. Dan ga ik op zoek, mensen bieden dat spontaan aan maar roepen ook op via sociale media. Dat is dikwijls de eerste kennismaking met de Gezinsbond. Soms worden ze lid en soms ook niet, maar voor mij is het belangrijk dat we er als Gezinsbond zijn voor élk gezin. Daarom zijn we ook ingestapt in het participatiefonds van de gemeente. We willen echt kwetsbare gezinnen bereiken en aandacht geven. ”

“Onze meest succesvolle activiteit is het sinterklaasfeest: een groot ontbijt met animatie. Het is een samenwerking van de gemeente, het OCMW, ACOM vzw, Sint-Vincentius Mechelen en onze afdeling. Ieder jaar bereiken we hier zo’n 300 gezinnen mee, niet alleen kwetsbare gezinnen, ook vaste leden. Dat levert een fijne mix op: we brengen ze in contact met elkaar.

Fossé

De vrijwilligersploeg op de Sint-activiteit in 2019, samen met hun collega-vrijwilligers van de andere mede-organisatoren.

Oeps! Er klopt iets niet. Kijk na of je alles correct hebt ingevuld en verzend opnieuw.

Uw vraag werd niet verstuurd vanwege een technisch probleempje. Probeer over enkele ogenblikken opnieuw.

Wat fijn dat je interesse toont om vrijwilliger te worden!

We bewaren je gegevens en mogelijk wordt je later gecontacteerd of je in jouw lokale afdeling aan de slag wil met jouw talent. Wil je je echter al definitief inschrijven als vrijwilliger? Dat kan op www.gezinsbond.be/vrijwilliger