Wat jij kan

Frederik is als vrijwilliger verantwoordelijk voor de kinderoppasdienst in Aalst. Dat doet hij sinds 2017 en hij haalt er veel voldoening uit. “Wij maken dagelijks mensen blij. Het leven voor veel ouders wordt een stuk eenvoudiger. In enkele muisklikken vinden ze een betrouwbare oppas in hun buurt. Zo kunnen ze zelf eens een avondje weg. De oppassers doen zo ook wat ze graag en goed doen, namelijk begaan zijn met baby’s, kinderen en jongeren. Bovendien verdienen ze zo ook een centje bij.”

De kinderoppasdienst coördineert Frederik samen met Michiel, een andere vrijwilliger die hij via de Gezinsbond leerde kennen. “Met twee is aangenamer dan alleen, want voor ons komt er toch aardig wat bij kijken. Kennismakingsgesprekken met ouders en oppassers, de verwachtingen op elkaar afstemmen, het beheer van de mailbox... Het gebeurt wel eens dat ouders verrast zijn te zien dat twee mannen de oppasdienst beheren. Blijkbaar verwacht men soms eerder een vrouw… we lachen daar dan telkens zelf eens mee… We zijn intussen goed op mekaar ingespeeld en maken met onze partners ook al eens een uitstap buiten de Gezinsbond, ook dat is fijn.”

Samen wandelen

Frederik, in het dagelijks leven Manager Externe Communicatie in de technologiesector vindt het belangrijk om in te spelen op bredere maatschappelijke uitdagingen. “Zo kregen we nog voor corona vragen van leden naar niet enkel een oppas voor hun kinderen maar ook voor hun ouders die soms alleen of eenzaam zijn. Daarom zijn we ook gestart met een gezelschapsdienst. Ons initiatief focust niet alleen op ouderen. Een relatiebreuk, een verhuis, het verlies van een vriend, problemen op het werk of met de studies… iedereen kan zich alleen voelen. De gezelschapsdienst past in onze visie om als Gezinsbond ruimer te kijken dan het klassieke gezin van mama, papa en kindje. Iederéén kan op ons een beroep doen. Onze vrijwilligers komen in vertrouwen gezelschap houden. Bijvoorbeeld: wandelen, een luisterend oor bieden, een boodschap doen of gewoon gezellig samen zitten met een krant, boek of spel kaarten.”

Frederik

Frederik Meulewaeter, afdeling Aalst

Oeps! Er klopt iets niet. Kijk na of je alles correct hebt ingevuld en verzend opnieuw.

Uw vraag werd niet verstuurd vanwege een technisch probleempje. Probeer over enkele ogenblikken opnieuw.

Wat fijn dat je interesse toont om vrijwilliger te worden!

We bewaren je gegevens en mogelijk wordt je later gecontacteerd of je in jouw lokale afdeling aan de slag wil met jouw talent. Wil je je echter al definitief inschrijven als vrijwilliger? Dat kan op www.gezinsbond.be/vrijwilliger